CLA

CLA "Konjugerad linolsyra"Konjugerad linolsyra eller CLA är precis som den välkända fettsyran Omega 3 en omättad fettsyra som kallas Omega 6. Naturligt hittar man konjugerad linolsyra i feta mjölkprodukter, i lamm och i nötkött. Hos djur som äter en gräsbaserad diet är halterna högre eftersom de får i sig ämnet triglycerid som är en byggsten för att bilda linolsyra. Konjugerad linolsyra är en essentiell fettsyra. Den är alltså livsnödvändig för att människokroppen ska kunna fungera men vi kan inte bilda den själva. Det enda sättet att få i sig linolsyra är genom kosten och även om man omsorgsfullt försöker välja mjölkprodukter och kött från gräsuppfödda djur är det nästan omöjligt både att få i sig tillräckliga mängder, och det kan också vara svårt att mäta hur mycket linolsyra man faktiskt lyckats tillgodogöra sig från den vanliga maten.

Varför behöver vi CLA?

Friska celler som fungerar optimalt är en förutsättning för en frisk och hälsosam kropp. Varje cell i kroppen har något som kallas en receptor som fungerar ungefär som en telefonväxel. Receptorerna tar emot information om vad det är för substans som cellen kommer i kontakt med, till exempel ett visst hormon som dopamin eller melanom, och talar sedan om för cellen hur den ska reagera. Nästan alla kroppens aktiviteter bestäms på det här viset nere på cellnivå. Hur väl vårt immunförsvar fungerar, hur effektiv vår kropp är på att bränna fett och hur snabbt vi bygger upp muskel och ben styrka beror alla på hur väl cellernas receptorer gör sitt jobb. CLA, konjugerad linolsyra ser till att receptorerna fungerar effektivt och påverkar därför alla dessa funktioner.

Studier har visat att konjugerad linolsyra ökar halten av vita blodkroppar och nära på fördubblar deras förmåga att bilda antikroppar, vilket ger ett starkare skydd mot virus och andra infektioner. Den här fettsyran har även en antiinflammatorisk effekt, skyddar hjärta och kärl mot dåliga kolesteroler, och minskar mängden av det inlagrade fettet i kroppens fettceller. Eftersom konjugerad linolsyra även har visat sig ge en bättre balans mellan fett och muskler ökar den effekten av fysisk träning både vad gäller att bränna fett och bygga muskler.

Att välja rätt tillskott

Att det finns ett klart samband mellan intag av konjugerad linolsyra och viktnedgång, minskad inlagring av fett i fettcellerna och bättre balans mellan fett och muskler har blivit bevisat i studier först på råttor och även på människor. I studier genomförda med människor har resultatet dock varierat i styrka. Att få i sig tillräckliga mängder konjugerad linolsyra bara genom en balanserad kost är med dagens moderna, industriella jordbruksmetoder i princip omöjligt så det krävs ett kosttillskott för att få tillgång till de nödvändiga hälsoeffekterna. Man ska vara noga när man väljer ett tillskott för att vara säker på få i sig rätt halt eftersom det finns studier som visat på en sämre effekt om halten av CLA inte varit tillräckligt hög. Ett populärt val för många professionella idrottare och andra inom fitnessvärlden är Diet CLA, ett välrenommerat tillskott i tablettform tillverkat av Svenskt Kosttillskott som innehåller hög koncentrerad linolsyra med bevisad effekt.
 

Artiklar