Grönt te ökar fettförbränningen

grönt teMånga är förtjusta i att koppla av på kvällen efter en lång dag med en kopp te – och att dricka te är allt annat än en nymodighet. Faktum är att olika sorters te har druckits i Kina sedan ett par tusen år tillbaka i tiden. Rättare sagt i mer än 5000 år. I dag är det många som påstår att te bär på olika slags positiva egenskaper för vår hälsa. Men det gäller att vara medveten om att det finns just olika sorters te. Grönt te, svart te och vitt te skiljer sig från varandra när det gäller näringsämnen och effekter. I den här artikeln fokuserar vi dock främst på grönt te och dess påstådda effekter på fettförbränningen.

Vad innehåller grönt te?

Grönt te innehåller ett flertal nyttiga ämnen som är positiva för vår hälsa. Dessutom kan du dricka grönt te för dess antioxidanter så som exempelvis klorofyll och polyfenoler. Några ämnen som ingår i grönt te som är särskilt intressanta för just fettförbränningen är koffein, teanin och EGCG.

  • Koffein: Liksom kaffe innehåller också grönt te koffein som alltså finns naturligt i teplantan. Koffein verkar som du säkert vet uppiggande men hjälper också om du går på diet. Värt att notera är att koffeinhalten i grönt te varierar men är betydligt lägre än i en vanlig kopp kaffe. När du går med ett underskott av kalorier är det lätt att bli trött men med koffein kan du ändå träna med en relativt hög intensitet utan att det blir för jobbigt. Även fett från fettvävnaden frigörs för förbränning när du får i dig koffein.
  • Teanin: Detta är faktiskt en aminosyra och tebladen är mer eller mindre den enda källan i dag som innehåller teanin. Koffein är bra men har trots allt vissa bieffekter och teanin påstås minska dessa. Teanin i grönt te verkar lugnande och kan hjälpa dig komma i harmoni och eventuellt minska stress under dagen.
  • EGCG: Detta är en förkortning för ”epigallocatechin gallate”. I grönt te finns det flera olika så kallade katekiner och just EGCG är den katekin som det finns absolut mest av i detta te. Som du kanske vet finns det också svart te men i och med att detta te genomgår en oxidationsprocess förstörs EGCG vilket betyder att du inte får i dig det via svart te. EGCG är en antioxidant och enligt vissa studier ska EGCG bidra till en ökad fettförbränning. Detta är på grund av att denna katekin stoppar nedbrytningsprocessen av både adrenalin och noradrenalin. Andra studier menar på att grönt te också ska hjälpa till att skydda levern – dock ska det tilläggas att ett för högt intag av grönt te verkar ge sämre levervärden hos vissa personer.

Ökad fettförbränning

Vill man gå ner i vikt och få en snyggare figur så gäller det att fettförbränna och det här gör man normalt genom intensiv träning som löpning, cykling eller simning. Ju mer man rör på sig, desto mer bränner man, men det är klart att det vore bra om den här förbränningen kunde gå lite snabbare. Här kommer grönt te in i bilden och det är många som använder sig av detta just för att få upp förbränningen då de håller en diet och tränar lite hårdare än vanligt. Det här är ett väldigt nyttigt alternativ som ger fler fördelar än snabbare fettförbränning. Det är bland annat rikt på antioxidanter vilket också ger en mycket positiv effekt på din hälsa och som verkar för ditt välmående.

Mer energi

När man tar kosttillskott med grönt te så brukar det ingå ämnen som koffein och teanin och det här ger mer ork och energi. Man kan alltså se en fördel med att ta ett grönt te piller innan träningen men betänk när du tränar. Om du tar det här kosttillskott alldeles för sent på dagen så kan det märkas när du vill gå och lägga dig. Det här beror lite på hur pass känslig du är för koffein men det kan vara bra att tänka på.

Tänk på vid bryggning av grönt te

I samband med att du ska brygga grönt te bör du hålla ett öga på temperaturen. Vattnet får nämligen inte vara för hett – då kommer ditt gröna te att få en bitter smak! Enklast är om du kokar upp vatten och därefter låter det svalna, gärna till mellan 75° och 80°. Därefter kan du lägga i ditt te i vattnet och låta det ligga så pass länge så att du får den smak du önskar. Följ anvisningarna för dosering på paketet på det gröna te du valt.

Det finns flera olika sorters grönt te att välja mellan i dag så du får prova dig fram för att hitta din personliga favorit! Du kan också välja om du vill dricka kinesiskt grönt te eller japanskt grönt te. Skillnaden mellan dessa gröna teer är metoden för upphettning av tebladen.

Grönt te på burk

Det är inte alla som gillar smaken på grönt te. Visst, det är nyttigt och det framställs på ett sätt som gör att man mister väldigt lite av allt det som är bra för kroppen då bladen torkas. Om man inte har lust att dricka en massa koppar te per dag men ändå vill få den sunda effekten så är grönt te som kosttillskott på burk en fantastisk bra lösning. Det här är ett kosttillskott som passar lika bra för den som tränar intensivt såväl som för den som håller en diet och som jobbar stadigt med att gå ner i vikt. Man får alla nyttiga ämnen i pillren och så kan man ju alltid dricka vanligt grönt te när man få tid för det om man vill för det är ytterst svårt att överdosera på detta preparat!

grönt te

Diet Green Tea

Är vår favorit av grönt te på burk! Den är både billig och tillverkad av ett svenskt företag.

green_tea_forte

Green Tea Forte

Är en aningen dyrare produkt men håller högsta kvalité och är den du ska välja om du vill ha det lilla extra.

Tips: prova gröna kaffebönor

I dag är det inte längre bara grönt te som sägs främja fettförbränningen. Numera finns det också gröna kaffebönor som är populärt bland kändisar i USA. Gröna kaffebönor ska nämligen också öka fettförbränningen!

Precis som i grönt te och vanligt svart kaffe finns det koffein i gröna kaffebönor. Dock är mängden koffein betydligt mindre i gröna kaffebönor. I stället är gröna kaffebönor rika på klorogensyra. Det är rostningen av bönorna som bryter ner klorogensyran vilket betyder att den inte finns i svart kaffe. I dag krävs fortfarande fler studier för det ska kunna klargöras vilka effekter klorogensyra har på kroppen – men det verkar som att den ska vara positiv för kroppssammansättningen. Ämnet ska tydligen enligt en del studier göra så att upptaget av glukos hämmas vilket minskar så kallade blodsockerstegringar. Med andra ord finns det enbart teorier om gröna kaffebönor och deras välgörande egenskaper än så länge. Vill du testa trenden själv kan du köpa gröna kaffebönor som kosttillskott antingen enskilt eller i form av fettförbrännare. I en fettförbrännare kombineras gröna kaffebönor med flera andra ämnen som ska gynna fettförbränningen.

Sammanfattning om grönt te

Om du är ute efter att öka fettförbränningen kan du prova på att addera grönt te till ditt kostschema. Men kom ihåg att det är viktigt att kombinera träning och nyttig mat för att du ska nå dina mål och få en bättre fettförbränning! Det går således inte bara att dricka enbart grönt te för att det ska ge några effekter på vågen.

Artiklar