Måltidsersättning ger en snabb viktnedgång

måltidsersättning

Att gå ner i vikt är inte det enklaste. Vad vi väger styrs av vad, och framför allt av hur mycket vi äter. Trots att samspelet mellan födointag och vikt är relativt enkelt – äter vi mer än vad vi förbränner går vi upp i vikt och vice versa – är det inte lika enkelt att åstadkomma en förändring rent praktiskt. För att gå ner i vikt är det en sak som gäller, nämligen att äta mindre än vad kroppen gör av med. När kroppen gör av med mer energi än den får i sig hamnar den på energiunderskott, vilket tvingar kroppen att ta från sina energidepåer, nämligen fettreserverna.

 

Att förstå teorin för hur kroppen går upp respektive ner i vikt är alltså inte så svårt. Att förena teori med praktik är dock inte lika enkelt. En kvinna gör av med ungefär 2000 kalorier (kcal) per dag och en man gör av med ungefär 3000 kalorier. För att gå ner i vikt behöver man alltså stoppa i sig färre kalorier än så. För att gå ner ett halvt kilo i veckan behöver man äta 500 kalorier mindre om dagen än vanligt. En kvinna behöver alltså minska sitt kaloriintag till 1500 kalorier och en man behöver minska sitt till 2500 kalorier.

Energi in = Energi ut -> Viktbalans

Energi in > Energi ut -> Viktuppgång

Energi in < Energi ut -> Viktnedgång

Många tycker det är svårt att veta hur man ska göra och vad man ska ändra på för att åstadkomma ett sådant kaloriunderskott. Som tur är finns ett stort utbud av måltidsersättningsprodukter som kan förenkla viktresan om man tycker det är svårt att lägga om kosten. Tanken med måltidsersättningsprodukter är att de, precis som namnet avslöjar, ska ersätta en eller flera av dagens måltider. Beroende på hur snabbt och hur mycket man vill gå ner i vikt kan man välja olika typer av måltidsersättning. Man kan även välja om man vill ersätta en eller flera av dagens måltider med ersättningsprodukter.

Idag är måltidsersättningar både välsmakande och mättande. Mycket har hänt med denna typ av produkter de senaste åren och utvecklingen går framåt. Idag finns allt från soppor och maträtter till milkshakes och bars.

Det finns som sagt flera olika typer av måltidsersättningsprodukter. Vill man gå ner snabbt och mycket i vikt finns vad som kallas ”Very Low Calorie Diet” eller VLCD som det också kallas. Vill man ha en lite snällare ersättningskur kan man välja den typ som kallas ”Low Calorie Diet” eller LCD. Utöver dessa två typer finns även en uppsjö av andra måltidsersättningsprodukter som kan användas som kalorisnålt mellanmål, för att dämpa sötsug eller för att öka mättnadskänslan.

Very Low Calorie Diet – VLCD

Måltidsersättningar som klassas som VLCD är tänkta att ersätta alla dagens måltider för en snabbare viktnedgång. VLCD-produkter är strikt reglerade och måste vara godkända av Livsmedelsverket för att få säljas. Dessutom måste de innehålla alla de vitaminer och mineraler som man behöver varje dag.

Genom att ersätta dagens alla måltider med VLCD-produkter får kroppen i sig mellan 450 och 800 kalorier om dagen, vilket alltså är avsevärt mycket mindre än vad den behöver. Resultatet blir en mycket snabb viktnedgång. En VLCD-diet får bara följas i tre veckor, därefter behöver kroppen en paus från den strikta dieten.

Vill man gå ner i vikt snabbt och därför använda sig av en VLCD-produkt är vårt bästa tips Naturdiets Drinkmix Plus som är en kraftfull och god måltidsersättare som gör varje måltid till en njutning, trots att du går på diet.

Low Calorie Diet – LCD

Med LCD-produkter kan du välja att ersätta 1-2 av dagens måltider. LCD-produkter behöver inte godkännas av Livsmedelsverket och är alltså inte lika strikt reglerade som VLCD-produkterna. LCD-produkter är tänkta att kombineras med vanlig kost och ger därför inte en lika kraftfull viktnedgång som en diet där man ersätter alla dagens måltider. Genom att byta ut en eller två av dagens måltider kan man dock reducera sitt intag av kalorier avsevärt och därmed åstadkomma en viktnedgång utan att enbart behöva äta ersättningsprodukter.

LCD-produkterna har inga strikta krav om att de ska innehålla dagsbehovet av alla vitaminer och mineraler men ofta är de berikade med vitaminer och mineraler som man annars kan få i sig för lite av vid en diet.

Andra typer av måltidsersättningsprodukter

Utöver de måltidsersättningar som ersätter hela måltider finns det andra måltidsersättningar som fungerar som exempelvis mellanmål. Denna typ av måltidsersättning har inte lika stor effekt på viktnedgången eftersom kaloriunderskottet inte blir lika stort. Dessa måltidsersättningsprodukter hjälper dock till att reducera det dagliga kaloriintaget, vilket trots allt bidrar till viktnedgång.

Under denna kategori hittar man ofta milkshakes, bars och fiberprodukter och det är vanligt att de innehåller extra höga nivåer av protein, alternativt ämnen som hjälper till att minska sötsug eller öka mättnadskänslan.

Diet Shake

Diet Shake är ett exempel på en måltidsersättning som dels ger en bra effekt på viktnedgången men som även är ovanligt god. Diet Shake innehåller de viktigaste vitaminer som man behöver varje dag och utblandat med mjölk så får man i sig totalt 200 kalorier av en portion. Denna måltidsersättning kan ersätta ett eller två måltider varje dag och bidrar till en positiv viktnedgång. Dessutom innehåller Diet Shake viktiga näringsämnen, protein och vitaminer som är bra för kroppen i samband med viktnedgång. Diet Shake finns i många olika smaker, från frukt till choklad, och innehåller dessutom rikligt med fruktbitar.
Om du är seriös med din viktnedgång så kan vi rekommendera dig att prova paketet ”viktminskning intensiv” där du får med följande produkter: BURN x5 (120 kapslar), 180 kapslar med Omega-3, 60 kapslar CLA, 4st burkar Diet shake i olika smaker samt en shaker. Allt för bara 995:- kr.

Välj rätt måltidsersättning

Nedan har vi sammanställt en tabell där du lätt kan hitta den måltidsersättningsprodukt som passar dig bäst baserat på dina mål och vad du föredrar.

TillskottDoseringAnvänds för attViktnedgång
LCDErsätter 1-2 måltider/dagMinska kaloriintagetMedel
VLCDErsätter dagens alla måltiderMinska kaloriintagetSnabb
Proteinrik måltidsersättningEesätter 1-2 måltider/dag, alterantivt mellanmålMinska kaloriintagetLångsam

Så lyckas du med din måltidsersättning

Att lyckas med sin måltidsersättning är kanske inte lika lätt som det låter. Under en strikt diet får man ofta kämpa med sötsug, hungerkänslor, irritation och koncentrationssvårigheter. Men misströsta inte! Det finns ett stort antal produkter som kan hjälpa till och göra dieten mycket enklare.

Krom – ett mineral som är välkänt för att lindra sötsug.

Fibertillskott – fiber sväller mycket i magen och bidrar till ökad mättnadskänsla. Komplettera dina måltidsersättningsprodukter med ett fibertillskott och du kommer känna stor skillnad vad gäller mättnad.

Spenatextrakt – forskare har sett att spenat innehåller ämnen (thylakoider) som kan hjälpa till att dämpa aptiten. Detta kan vara mycket fördelaktigt för dig som använder måltidsersättningsprodukter och vill bli av med de irriterande hungerkänslorna.

Vatten – drick mycket vatten under din diet. Det är viktigt att få i sig mycket vatten när man använder måltidsersättare och dessutom fyller det upp magen och bidrar till att du känner dig mätt längre.

Fettförbränningspreparat – för dig som vill boosta din fettförbränning lite extra finns olika fettförbränningspreparat som är ämnade att sätta fart på ämnesomsättningen. Ofta innehåller de koffein eller chili, som båda är ämnen som sätter fart på ämnesomsättningen.

Artiklar