MCT olja för fettförbränning

Alltfler talar om MCT oljan som ett viktigt preparat att använda sig av då man genomgår en diet eller vill få snabbare fettförbränning. Det här är en oljeprodukt som kan vara baserad på lite olika oljor som kokosolja och palmolja och som har den stora fördelen att den inte använder galla för att tas upp av kroppen. Det här betyder att fettet man får med oljan mycket snabbare omvandlas till energi. Man kan jämföra det här med druvsocker som man kan använda sig av för att få mer energi. MCT oljan tas nämligen upp lika snabbt som druvsockret men den ger dubbelt så mycket energi. Med oljan så kommer man inte att påverka blodsockret och den är ett bra val för den som kör med deffning eller uthållighetsträning och som vill öka förbränningen av fett.

Bästa MCT-oljan 2017

Här nedan presenterar vi tre alternativ av MCT-oljor som vi anser vara de bästa just nu.

MCT-olja Olimp
mct olja från olimp

Pris: 129 :- (400 ml)

Cocosa MCT Olja
mct cocosa

Pris: 229 :- (500 ml)

Alpha Plus MCT Olja
mct olja alpha plus

Pris: 149 :- (250 ml)

Vad är MCT olja?

Men vad är egentligen MCT olja? MCT står för Medium Chain Triglycerides vilket betyder att det rör sig om fettsyror med kortare kedjelängd. I praktiken så betyder en kortare kedjelängd att fettet tas upp och förbränns snabbare av kroppen. När man intar MCT oljan så kommer den alltså väldigt snabbt att tas upp av kroppens organ vilket beror på att oljan kommer att gå direkt från blodet till levern. Längre fettsyror behöver gå via lymfan för att sedan ta sig vidare till levern. I levern så omvandlas oljan till energi i keton-form och det betyder att en mycket liten del av oljan kommer att lagras som fett i kroppen. MCT finns i oljor som kokosolja. Ämnet är smaklöst och utan färg.

  • MCT-fett har en fast konsistens vid normal rumstemperatur. Vid upphettning över +24° blir fettet i stället flytande. Tack vare sin värmetålighet kan du använda MCT-olja vid matlagning och bakning då fettet klarar upp till +160°.
  • MCT-olja är sällsynt men goda källor till detta fett är kokos- och palmolja. Just kokosolja är en stor favorit i hälsosamma kök då oljan innehåller flera andra nyttigheter så som till exempel laurinsyra.

Öka uthålligheten med MCT-olja

I och med att MCT har en speciell kemisk struktur kan vår kropp absorbera detta fett snabbare än ”vanligt” fett. Faktum är att det påminner om hur kroppen tar upp kolhydrater. När du stoppar i dig MCT-olja kommer fettet att tas upp av levern på en gång och därmed kan detta också förbrukas som energi i en mycket större utsträckning – i stället för att oljan lägger sig i fettväven. Detta gör i sin tur att MCT-olja med fördel kan utnyttjas som en källa till snabb energi. Alltså är detta en fördelaktig produkt att ha i skafferiet om du ägnar dig åt någon form av uthållighetsträning. Med MCT-olja får du energi direkt som dina muskler behöver.

För att du ska utöka dina uthållighet kan du prova att addera MCT-olja till din kost med hjälp av till exempel kokosolja eller rent MCT-fett. En matsked med ren MCT-olja kan jämföras med att du måste få i dig runt sex matskedar kokosolja för att du ska få i dig lika mycket MCT. I dag kan du köpa detta kosttillskott direkt på nätet.

MCT-olja gynnar fettförbränningen

Det är inte bara vår uthållighet som gynnas av ett regelbundet intag av MCT-olja. Du kan också använda oljan i syfte att öka fettförbränningen. Detta med tanke på att MCT förbrukas som energi mer eller mindre direkt när du äter det – i stället för att oljan lägger sig i fettvävnaden i kroppen. Men det är inte den enda fördelen du kan glädjas åt när du vill bränna extra fett med MCT-olja.

  • MCT-olja som en naturlig del av kosten hjälper kroppen att bilda ketoner. Kroppen bildar ketoner i samband med att vi äter väldigt lite kolhydrater. Detta i sin tur ger kroppen en signal om att använda fettreserverna som energi i stället för att ta energi från din muskelmassa. När denna process äger rum i kroppen blir du mindre hungrig och det är fördelaktigt om du försöker gå ner i vikt och vill bränna fett.
  • MCT-olja innehåller runt 10 procent färre kalorier jämfört med vanligt fett.
  • Byt ditt smör eller margarin mot ekologisk kokosolja vid matlagning, bakning samt på mackan.
  • Köp kosttillskott med ren MCT-olja som du kan ha i till exempel din smoothie.
  • Följ alltid det rekommenderade dagliga intaget för MCT-fett – runt 40 gram per dag.
Kom ihåg att träna regelbundet och välj en balanserad kost kombinerat med MCT-olja för bästa effekt om du vill bränna fett och gå ner i vikt. Det finns inga mirakelkurer – att få kroppen i form kräver mycket tid och arbete. Just kosten spelar en väldigt stor roll för dina resultat! Med hjälp av MCT-olja från kokosnötsolja kan du skapa bättre förutsättningar att förbättra din fettförbränning och dessutom öka din uthållighet. Kom ihåg att inte överskrida den rekommenderade dagliga dosen av MCT-olja.

Näringsvärde

Låt oss se lite närmre på MCT oljans näringsvärde. Med hundra gram olja så får man 900 kcal och 100 gram fett. Det rör sig alltså om mycket energi och ett fett som förbränns snabbt. Det här är perfekt för den som vill fettförbränna och som behöver mer ork för att klara av träningsprogram.

Hur använder man sig av oljan

mct olja från olimpNu är det viktigt att förstå att man inte ska börja ta 100 gram MCT olja per dag! Det här blir alldeles för mycket för kroppen. Med den här oljan så måste man börja försiktigt med en halv matsked en till två gånger per dag. Man tar oljan tillsammans med en måltid och efter några dagar så kan man öka mängden till 3 matskedar per dag. Räkna med att en matsked är omkring 14 gram. Det är viktigt att inte överdriva användningen av den här oljan. Den är verkligen effektiv men det är också så att för mycket av oljan kan leda till problem med magen, och det särskilt om man tar mycket och under en längre period. Du ska alltså se den här oljan som ett bra tillskott som du använder på ett kontrollerat sätt under en specifik tidsperiod då du går på en diet för att gå ner i vikt eller tränar mer än vanligt och därmed behöver mer energi.

Fördelar med MCT

Det finns många fördelar med MCT olja och förutom det att den ger en massa energi och god fettförbränning så kan den vara en hjälp för kroppens upptag av vitamin E, magnesium och kalcium. Det att oljan även har en positiv effekt på kroppens tillverkning av ketoner och det här är ett ämne som hjärnan kan använda som energi. Det finns studier som tyder på att en ketogen kost skulle kunna vara bra för hjärnan som åldras. Det här beror på att ketonerna fungerar som en alternativ energikälla till glukosen. Det finns situationer då vår hjärna inte kan använda sig så effektivt av glukosen som till exempel vid Alzheimer och då är det intressant att se på alternativet ketoner.

Artiklar