Spenat

spenat ökar fettförbränningAtt små gröna blad kan vara så fulla med nyttigheter är svårt att tro, men faktum är att spenat är en riktig näringsbomb. Spenat innehåller inte bara näringsämnen som vitaminer och mineraler, utan även andra substanser som visats kunna reglera aptiten så att vi känner oss mätta längre och får minskat sötsug. Spenat kan med andra ord beskrivas som naturens egen fettförbrännare.

I denna artikel kan du läsa om följande:

  • Spenatens innehåll
  • Hur spenat gynnar viktnedgång & fettförbränning
  • Spenat i form av tillskott

Spenatens innehåll

Spenaten är en användbar ingrediens som gör sig bra i allt från sallader och stuvning till soppor och matpajer. Tack vare Karl-Alfred vet nog de flesta att spenat är nyttigt. Även om vi inte blir riktigt lika starka som honom när vi äter spenat har dessa små gröna blad många hälsofördelar.

Spenatbladen är mycket rika på vitaminer och mineraler och precis som rödbetor innehåller spenat stora mängder nitrater som kan ha positiva effekter på såväl uthållighetsträning som styrketräning. Detta beror på att nitrater är förelöpare till kväveoxid, vilket i kroppen hjälper till att vidga blodkärlen och öka syretillförseln till musklerna så att vi orkar prestera längre utan att få mjölksyra. Vill du läsa mer om nitrater och deras effekt på träning kan du göra det i den härartikeln om rödbetor.

Spenat innehåller förutom nitrat, vitaminer och mineraler även något som kallas tylakoider. Tylakoider är organeller (organ) som finns i de så kallade kloroplasterna i växter och alger. En växtcell innehåller många olika komponenter (organeller) som har olika funktioner i cellen. Kloroplasterna innehåller det gröna färgämnet klorofyll och deras viktigaste uppgift är att bedriva fotosyntesen, den process där växter använder solljus för att utvinna energi från koldioxid och vatten. Tylakoiderna finns i kloroplasterna och i dessa sker en del av fotosyntesen. Hos oss människor har tylakoiderna dock visats ha en helt annan funktion, nämligen aptitreglering.

Hur spenat gynnar viktnedgång

Tylakoider har en förmåga att sakta ner nedbrytningen och upptaget av maten vi äter. Detta har visat sig ge tidigare mättnadssignaler, vilket i sin tur medför att vi äter mindre. Detta är naturligtvis mycket användbart för personer som vill gå ner i vikt då portionsstorlekar och hungerkänslor är mycket avgörande för dietens utgång.

Genom att minska suget efter mat och kanske särskilt efter socker ökar vi chanserna att lyckas med vår viktminskningsplan. Eftersom tylakoiderna verkar kunna hämma hungerkänslor och istället stimulera mättnadskänslor har det blivit mycket populärt i olika bantningspreparat. Så om du har problem att hålla dig till din diet och ständigt längtar efter godisskålen eller kakburken kan spenat vara räddningen som hjälper dig nå din drömvikt.

Spenat i tillskottsform

Det enklaste sättet att få i sig tylakoider är naturligtvis att ösa på med mycket spenat på tallriken. Att äta spenat till måltiderna medför ju även andra hälsofördelar eftersom spenaten innehåller rikligt med vitaminer och mineraler. Dessutom är spenat mycket kalorisnålt och bladens stora volym stimulerar i sig mättnadskänslor som gör att vi äter mindre.

Om man inte tycker om spenat eller bara vill ha en extra spenatboost för att komma igång med sin diet kan ett tillskott med spenat i koncentrerad form vara lämpligt. Kosttillskott som innehåller spenatextrakt blir mer och mer populärt och man har inte sett några biverkningar av denna typ av aptitreglerare.

Artiklar