Välj rätt diettillskott

Hör du till den stora skaran som vill gå ner i vikt och letar efter ett bra kosttillskott som kan hjälpa till på traven? I denna artikel går vi igenom några av våra vanligaste dietpiller som kan komplettera din viktminskningskur, så att du kan göra rätt val för dig.

  • Diettillskott med uppiggande verkan
  • Naturliga diettillskott
  • Diettillskott mot hunger och sockersug

Diettillskott med uppiggande verkan

Inte sällan innehåller storsäljande dietpiller ofta koffein och andra verksamma ämnen med en mentalt uppiggande verkan. Dessa tillskott passar bra för dig som motionerar mycket och lever efter en lågkaloridiet, och vill ha ytterligare ett element i din strävan. Nedan presenterar vi exempel ur denna kategori.

Klassiska fettförbränningstillskott innehåller ofta en kombination av olika verksamma ämnen som på olika sätt påverkar fettförbränningsapparaten. Många av dessa tillskott innehåller även koffein som har en mentalt uppiggande effekt, men det finns även alternativ utan koffein. Dessa fungerar utmärkt att inta på morgonen och inför träning då du vill piggna till och få en energikick.

Synefrin räknas till de milda stimulatorerna, då det anses kunna påverka det centrala nervsystemet. Synefrin är särskilt uppskattat av personer som tränar mycket och strävar efter att minska i vikt. Synefrin marknadsförs som att fungera på ett snarlikt sätt som adrenalin, en signalsubstans som frisätts vid träning och stress.

Naturliga diettillskott

Du som gärna provar ett fettförbränningstillskott men känner dig skeptisk till de som innehåller en rad olika ämnen du inte känner igen, kan istället välja mildare varianter bland tillskott med naturligt ursprung.

Chiliextrakt är en vanlig komponent i tillskott för viktkontroll. Du har säkert någon gång upplevt att du blivit varm av att äta stark mat och anledningen till det stavas capsaiciner. Dessa capsaiciner finns i alla chilifrukter och i kosttillskott har man koncentrerat dessa för att ta till vara på den kroppstempererade effekten. När kroppen producerar mer värme går naturligt mer energi åt.

Grönt te är en annan klassiker där man koncentrerat det gröna teets intressanta ämnen i kapslar. Grönt teextrakt är rikt på bland annat katekiner, och främst är det EGCG man är ute efter. EGCG har visat sig ha antioxidativa egenskaper och tros även kunna hämma nedbrytningen av signalsubstanserna adrenalin och noradrenalin i kroppen. Det är särskilt intressant för dig som tränar, då adrenalin utsöndras vid träning och då skulle kunna verka under längre tid.

Hallonketon utvinns naturligt ur hallon och har studerats för sin effekt i samband med viktminskning. Teorin är att dessa hallonketoner kan verka på liknande sätt som våra egna ketoner gör. Ketonkroppar frisätts när vi lever med ett riktigt lågt kaloriintag, och signalerar till kroppen att förbruka sina fettreserver till ny energi. Halloketonerna skulle då ge liknande signaler utan att du behöver befinna dig ett svälttillstånd. Mer studier behövs för att kunna säkerställa att detta fungerar men många som testat upplever ett positivt resultat.

Gröna kaffebönor skiljer sig något från svarta kaffebönor, då de inte innehåller en lika kraftig mängd koffein. Istället används grönt kaffe för sitt rika innehåll av klorogensyra, som tros kunna hämma glukosupptaget i kroppen och då även motverka att blodsockret ligger på en för hög nivå.

Diettillskott mot hunger och sockersug

Du som försöker gå ner i vikt genom att äta mindre mat och leva med ett kaloriunderskott, antingen genom mindre portionsstorlekar eller genom måltidsersättning, kan ibland drabbas av hungerkänslor och sockersug som är svåra att stå emot. Vid dessa tidpunkter kan det underlätta med en viss typ av dietpiller.

Fibertillskott innehåller den typ av fiber som sväller i magen, och intas i samband med måltid. Resultatet blir att maten tar större plats i magen och smälter under längre tid, trots att du äter en mindre mängd mat. Du blir således mer mätt på din måltid, du håller dig mätt under en längre tid och i och med det motverkas även en blodsockerstegring med sockersug till följd.

Krom är ett mineral som ofta används i samband med viktkontroll. Krom bidrar till att hålla blodsockret på en jämn nivå, vilket ger avtryck på sockersuget som bättre kan kontrolleras. Ett utmärkt tillskott för dig som lider av att falla för frestelser i din diet!

Kom ihåg att ett dietpiller alltid fungerar bäst i kombination med diet och regelbunden motion, och ska enbart ses som just ett extra tillskott. Hitta den viktminskningsmetod som passar dig och din vardag bäst och komplettera med lämpliga tillskott.

Referenser:

The effects of supplementation with P-Synephrine alone and in combination with caffeine on resistance exercise performance. NA Ratamess, JA Bush, J Kang, WJ Kraemer, SJ Stohs, VG Nocera, MD Leise, KB Diamond, AD Faigenbaum. 2015.

Eight weeks of supplementation with a multi-ingredient weight loss product enhances body composition, reduces hip and waist girth, and increases energy levels in overweight men and women. HL Lopez, TN Ziegenfuss, JE Hofheins, SM Habowski, SM Arent, JP Weir, AA Ferrando. 2013.

Raspberry ketone increases both lipolysis and fatty acid oxidation in 3T3-L1 adipocytes. KS Park, 2010.

Anti-obese action of raspberry ketone. C Morimoto, Y Satoh, M Hara, S Inoue, T Tsujita, H Okuda, 2005.

 

Artiklar